station Essen in 2010

Station Essen

Terug naar de stationspagina
1915 1980 1995 2010

De douaneloods

De Belgische Staatsspoorwegen beslistte in 1901 om een goederenloods in Essen te bouwen. De plannen werden in datzelfde jaar ontworpen door hoofdarchitect Wisselez en uitgegeven onder de naam"Station d’Esschen - Construction d’un hangar de transbordement" . Een jaar later, in 1902 werd het bouwwerk door de firma Bolsée en Hargot uit Antwerpen gebouwd.

De loods moest dienen als een overladingsloods. De wagons met stukgoedzendingen werden onder de overkapping naast de loods gerangeerd. Vervolgens werd alles overgeladen in andere wagons in de loods nadat alles gecontroleerd werd door de douane.

De goederenloods vlak na de bouw. De sporen zijn nog in aanleg.

De toestand van de goederenloods in 2009.

Vanaf 1975 valt de bedrijvigheid in de loods helemaal stil. De taken worden overgenomen door Antwerpen Dokken en Stapelplaatsen (ter hoogte van Antwerpen-Dam).

In 1978 werd de goederenloods als decor gebruikt voor de kortfilm "Deportatie" van H. De Cnodder. Één van de rollen werd gespeeld door Bert André.
Het stuk speelt zich af in een novembernacht, met als decor een spoorwegstation.  Afgeladen wagens, een affiche waarschuwt de bevolking geen hulp te bieden aan gedeporteerden, zoniet volgt de straf terechtstelling.  De goederentrein volgestouwd met mensen vertrekt.

Eind jaren 80 tijdens de stoomdagen te Wildert reed stoomtrein 29 013 verscheidene ritten naar Essen, waar hij gekeerd werd op de keerdriehoek. Tijdens een van deze ritten poseerde de stoomlocomotief voor de goederenloods.

In 1993, werden de sporen naar de loods verwijderd. Op 11 november 2003 werd de goederenloods samen met het stationsgebouw geklasseerd als monument.

Nu, in 2009 ligt de goederenloods er echter verlaten, en verloederd bij. De gemeente Essen plant om de site van de NMBS over te kopen en te restaureren. Men wil in de toekomst de loods ombouwen tot een multifunctionele ruimte voor conferenties, vergaderingen, concerten, enz.

Nu is het echter een bouwval. Volgende foto's werden gemaakt in het voorjaar van 2009.

De loods aan de kant van het Hemelrijk.

Zicht op de binnenkant van de loods.

De loods aan de kant van het station.

Bronnen