Station Antwerpen Luchtbal

De woonwijk Luchtbal werd gebouwd in 1924. In 1932 werd de halte Luchtbal geopend voor het reizigersverkeer. De toenmalige halte bevond zich op de hoek van de Manchesterlaan met de Argentiniëlaan. Het spoor liep toen verder op polderniveau om vervolgens via het verhoogde ringspoor naar Antwerpen-Dam.

Een reizigerstrein uit 1934 getrokken door stoomloc Type 69. De foto werd genomen waar zich nu de Argentiniëlaan bevindt. In 1935 werd de berm verhoogt om het Albertkanaal te overbruggen.

Op 8 juli 1966 werd door een ontsporing van een goederentrein een deel van het perron vernield. Klik hier voor meer foto's en info.

De oude halte Luchtbal. Deze foto is genomen richting Antwerpen. Merk links op de foto de aanleg op van de Antwerpse ring.

Twee toekomstige spoorfanaten staan met hun "moemoe" te wachten op de trein. Merk rechts op de foto het uitgestrekte landbouwgebied. Op deze plaats ligt nu de ring rond Antwerpen.

Half maart 2003 werd het station Luchtbal afgebroken voor de werken aan HSL-4 richting Amsterdam. Op de toenmalige locatie, bevind zich nu een wisselcomplex tussen Lijn 12, HSL-4 en de Noord-Zuidverbinding onder Antwerpen.

Zicht op de noordkant van het wisselcomplex. Hier komt Lijn 12 en HSL 4 samen. De meest rechtse sporen is de aansluiting met Antwerpen-Noord (Lijn 27A)

Beneluxtrein 1189 richting Amsterdam komt uit de noord-zuidverbinding. Deze foto's werd genomen op 18 september 2008.

Op 1 september 2003 werd de nieuwe stopplaats Antwerpen-Luchtbal ter hoogte van de Groenendaallaan geopend.
In 2006 waren alle perrons klaar. Het station heeft nu 6 perrons met elk een lengte van 350 meter. In juni van ditzelfde jaar werden stabiliteitstesten uitgevoerd met een twintigtal oude Diesellocs van de NMBS. Deze bestonden vooral uit de reeksen 62 en 63.