Station Kijkuit

Terug naar de stationspagina
1970 1990 2010

Op 15 mei 1933 werd de halte Kijkuit geopend. Hiermee kreeg de gemeente Kalmthout haar derde spoorweghalte. De halte is gelegen aan de Kijkuitstraat en ligt centraal tussen de stations van Kalmthout en Heide.

De spoorweghalte lag midden tussen de bossen en velden. Ten oosten van de halte stond een baanwachterswoning. Vanuit zijn woonst bediende de baanwachter de schuifbarelen van overweg 36 (Bareelstraat) en overweg 37 (Kijkuitstraat). Verder stond er een boerderij en twee cafés. Beide cafés zijn ondertussen gesloten, maar de gebouwen bestaan nog steeds.

baanwachterswoning kijkuit

Links van overweg 37, Kijkuitstraat, staat de baanwachterswoning. Aan de rechterkant van de straat was een café. De foto werd begin de jaren 60 genomen door Richard Ryssens.

café Kijkuit

Café Kijkuit stond aan de andere kant van de spoorlijn.

In de jaren '50 werden bij de elektrificatie van lijn 12 de perrons verhoogd, om de reizigers gemakkelijk in de nieuwe elektrische treinstellen te laten opstappen.
Vanaf 1952 worden de overwegen 36 en 37 automatisch bediend door de aankomende trein. Rond 1980 werd de baanwachterswoning afgebroken. Later werd op deze plaats een fietsenstalling gebouwd.

Stoomlocomotief 29.013 rijdt met enkele L-rijtuigen de spoorweghalte Kijkuit voorbij. Ter gelegenheid van het stoomfestival te Wildert werden in augustus 1986 verschillende stoomritten ingelegd.

Vanaf 30 oktober 2009 werd de spoorweghalte vernieuwd. De oude perrons werden afgebroken. De sporen werden verder uit elkaar gelegd om de snelheid te verhogen naar 160km/h. Tijdens deze werken stopte één week lang geen enkele trein te Kijkuit. Vervolgens werden de nieuwe perrons aangelegd. De werken werden voltooid in april 2010. Een fotoreportage van de werken vindt je hier.

De vernieuwde stopplaats Kijkuit op 9 april 2010.