Station Kalmthout

Terug naar de stationspagina
1927 1940 1970 1990 2010

Bij de aanleg van spoorlijn 12 kreeg naast Antwerpen, Ekeren, Kapellen en Essen ook Kalmthout een station. Het stationsgebouw werd in 1854 opgetrokken. In dit gebouw was naast een wachtzaal voor de reizigers ook de woning van de stationschef.

Op 26 juni 1854 stopte in het station van Kalmthout voor het eerst een trein. Deze trein vertrok rond 8u30 in Brussel-Noord en reed met tal van notabelen naar Roosendaal. Zoals in elk station werd er ook in Kalmthout even halt gehouden. Onder grote belangstelling van de Kalmthoutse inwoners stapte burgemeester Cornelius Cas af in zijn gemeente.

Het station van Kalmthout in 1870, met dank aan het gemeentearchief van Kalmthout.

Naast de verschillende hotels en cafés die zich in de omgeving van het station vestigden ontstonden verschillende bedrijven die hun goederen per spoor verzonden of af konden halen. Denk maar aan het huidige Arboretum, de bouwmaterialen van Dura, enz.

Door de toenemende activiteiten en het aantal reizigers werd het huidige stationsgebouw in 1897 gebouwd.

Een type 12 van de Belgische Staatsspoorwegen komt met een sleep GCI-rijtuigen aan in Kalmthout. Bovenstaande postkaart dateert van 1911.

In 1957 werden de perrons opnieuw aangelegd door de elektrificatie van de spoorlijn. Om het instappen van de reizigers te vergemakkelijken werden ze verhoogd.

Door de toenemende concurrentie van het vrachtvervoer, werden er minder goederen geladen en gelost op de loskade. Zo werd in november 1985 de aansluiting naar de goederenkoer opgebroken.

Ter hoogte van de vroegere aansluiting werden in 1999 twee wisselverbindingen gebouwd zodat men van het ene naar het andere spoor kon wisselen. Zo kan de seingever flexibeler omgaan met het spoorverkeer tijdens werken of vertragingen. Een vertraagde Beneluxtrein uit Nederland maakt regelmatig gebruik van deze verbinding om de voorgaande stoptrein naar Antwerpen in te halen tussen Kalmthout en Kapellen.

Vanaf 2006 begon de stationsomgeving te veranderen. In hetzelfde jaar werd het stationsgebouw gerenoveerd. Hierbij werd de zuidelijke vleugel afgebroken.

In 2008 werden de perrons vernieuwd en geschrankt. Door het schranken verminderen de wachttijden voor de barelen aanzienlijk. De trein die vanuit Antwerpen komt, rijdt trouwens net zoals die vanuit Essen, eerst voorbij de overweg alvorens te stoppen. Daardoor kunnen de slagbomen sneller open gaan. Op de plaats van het oude perron, werd een nieuwe fietsverbinding tussen Heuvel en Vogelenzangstraat gerealiseerd.
Ter gelijker tijd werden de sporen verder uit elkaar gelegd, waardoor de snelheid verhoogt kan worden naar 160 km/h.

Zondag 6 juli 2008 was de laatste dag dat de reizigers gebruik maakten van het oude perron. Stoptrein 839 is een van de laatste treinen die aan het oude perron stopt.

Van maandag 13 september 2010 werd met de heraangelegd gestart van de nieuwe parking. Deze parking kwam op de plaats van de vroegere goederenkoer en biedt plaats aan circa 200 auto’s. In maart 2011 werden de werken voltooid.

Op 30 juni 2013 werd het loket in het stationsgebouw gesloten. Reizigers kunnen nu hun biljet kopen aan een automaat. De wachtzaal blijft echter toegankelijk.

Bronnen