Station Heide

Terug naar de stationspagina
1895 1940 1970 1990 2010

Het stationsgebouw

In januari 1897 kreeg Heide een treinhalte. Naast de perrons stonden er enkele afgedankte wagons en een houten gebouw die dienst deden als station en wachtruimte voor de reizigers.

In 1908 besliste de Staatsspoorwegen om Heide een volwaardig station te geven. De gemeente verkocht grond voor de bouw van het station met bijhorende laad en loskade.

bouw

Het stationsgebouw werd in 1911 in gebruik genomen. Het gebouw is van het type 1893 R10 en bestond uit drie delen. Een middenstuk met twee bouwlagen, een lange vleugel en een L-vormige kleine, lage vleugel. R10 wil zeggen dat de lange vleugel rechts t.o.v het hoge middenstuk staat en tien openingen bevat voor vensters en deuren.

bouw

bouw

Station Heide in de jaren '20.

In de lange vleugel werd een wachtzaal derde klasse ondergebracht samen met de loketten en een magazijn.
Het middengedeelte was de woonst voor de stationschef. Één kamer werd gebruikt als wachtzaal tweede klasse.

In de L-vormige linkervleugel had men een washuis, toiletten , een kolenhok en een lampenplaats.

In tegenstelling tot het type 1893 werd bij dit station geen gebruik gemaakt van een ontlastingsboog boven de muuropeningen. Wel werden allerlei decoratieve elementen gebruikt zoals: de gele baksteenlagen en omlijstingen rond de muuropeningen, een arduinen stationsbord en een glazen luifel langs de spoorzijde .

In 1938 werd het station uitgebreid. Onder de luifel werd een seinhuis (Blok 13) gebouwd, dat vroeger tegen het routehuis stond. Veel stelde het seinhuis niet voor. Naast de schuifbarelen werden enkel de armseinen rondom het station bediend.

bouw

bouw

In het kader van het STAR-21-plan van de NMBS werd Heide in 1993 als één van de eerste stations uitgekozen om gerenoveerd te worden. In 1994 werd het station grondig aangepakt. De luifel werd samen met het vroegere seinhuis afgebroken, de gevels werden grondig gereinigd en de wachtzaal met loketten werd vernieuwd.

bouw

bouw

Vandaag de dag is het stationsgebouw multifunctioneel in gebruik. Zo is er niet alleen plaats voor een wachtruimte voor de reizigers, maar is het ook een ontmoetingsplaats voor wandelaars en fietsers. Bovendien kan je, sinds 2004, altijd lekker gaan eten in het restaurant ‘Heide Statie’.

bouw

bouw

Bronnen